vrijdag 19 februari 2016

Woorden met korte klinker

Woorden met korte klinkers. Werkblad met oefeningen rond klinkers en medeklinkers. Leerlingen noteren de letters in de juiste kolom en ze kleuren de woorden met een korte en lange . Ik hoor maar één klankgroep in de volgende woorden. Vóór de n hoor ik een korte klank: man.


Ik schrijf maar klinker : a. Je schrijft het woord , zoals je het hoort. Bij de spelling van de klinkers speelt het verschil tussen korte en lange. Spelling en uitspraak van lange en korte klinkers.


De klinkers (of vocalen) worden gewoonlijk ingedeeld en benoemd naar. Het Nederlands heeft lange en korte klanken. De korte klanken zijn: a, e, o, u en i. Regel: Een klinker aan het einde van een lettergreep (syllabe) wordt . Inhou de doos bevat twee spellen: één met woorden van twee lettergrepen.


In beide spelen zijn structuren met korte klinkers en structuren met lange . Dit is een aparte regel en dit zijn weet- woorden. Je kunt er dus vanuit gaan dat woorden met een korte klank bijna altijd met klinker worden . Dan schrijf je wat je hoort: bezorgen, bedoeling. Welke klankgroep eindigt op een korte klinker ? Schrijf de woorden in het goede vak.


Deze woorden beginnen met ` korte `. Als een woord verandert van enkelvoud naar meervou houdt een lange klinker. Dit hoofdstuk gaat over letters, klanken en spelling van korte woorden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts