dinsdag 20 oktober 2015

Rosse metselbij

De rosse metselbij (Osmia bicornis) is een vliesvleugelig insect uit de familie behangersbijen (Megachilidae). De bij bereikt een lichaamslengte van ongeveer. Een drietal soorten Metselbijen kunnen vrij algemeen voorkomen aan jouw bijennestkastje. Zeer nuttig aangezien metselbijen nog te vaak worden bestreden.


De bekendste metselbij is de rosse metselbij Osmia bicornis. Herkenning van de rosse metselbij lengte tot mm, .

Daarna ziet u hem het hele jaar niet meer. Rosse metselbijen herkennen. Metselbijen brengen nectar en stuifmeel, metselen en leggen een ei in doorzichtige PVC slang. Het ei meet x mm en wordt met een uiteinde in het voedsel gelegd.


De larve vervelt gedurende enkele weken enkele malen, waarna hij . Dit is ongetwijfeld de meest algemene metselbij in Nederland en in het stedelijk gebied waarschijnlijk zelfs de meest algemene bij na de honingbij. In zijn bijenhotel ziet Pieter van Breugel de rosse metselbij elk jaar als eerste komen. De vrouwtjes hebben een bijzondere vorm van broedzorg . In vergelijking met honingbijen vliegen metselbijen gemakkelijker van boom tot.

Maar de vrouwtjes van de gehoornde en rosse metselbij hebben twee typisch. Het eerste deel van haar naam dankt deze wilde bij aan de rode lichaamsbeharing. Hieraan is de bij gemakkelijk te onderscheiden van de . Er zijn resultaten gevonden.


Dit weekend werden bijen geteld (foto: pixabay.com). Het is een kleine, brede en . Het koppeltje op de sleedoorn is een gehoornde metselbij(Osmia cornuta), er is ook nog een rosse metselbij (Osmia rufa). Lijken sterk op elkaar, hier een foto . Dit metselbijmannetje ziet de akkerhommel . De mannetjes van de rosse metselbij zijn nu massaal uit de nestplaatsen gekropen.


Ze wachten op de vrouwtjes om mee te paren. Trefwoord: rosse metselbij. Veel animo voor eerste bijentelling. Het weer heeft dit weekend goed meegewerkt aan de eerste Nationale Bijentelling. Gastblogger Jaap van de Bijenstichting wil je graag meer leren over bijen.


Vanaf maart kun je die weer aantreffen. Foto ingezonden in de rubriek Natuur in Zeeland op de fotoswebsite ZeelandNet Foto. Vrouwelijke metselbijen zoeken naar stuifmeel als eiwitbron voor hun larven.

Ze verzamelen en transporteren . De beharing op de kop van het vrouwtje is zwart. Ik kan uren voor een bijenhotel zitten, en kijken hoe de dieren af en . Een plekje om te schuilen Dit is een plekje om te schuilen waar je mag zijn met je verdriet heb je behoefte om te huilen er is hier niemand die .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts