vrijdag 21 september 2018

Zeldzame runderrassen

Vleesveehouders en veehouders die zeldzame runderrassen houden voor vleesproductie, worden vrijgesteld van fosfaatrechten. Een groot aantal daarvan wordt met uitsterven bedreigd. Aangescherpte mestregels brengen houders van zeldzame runderrassen zoals lakenvelders en Groninger blaarkoppen in de problemen. De Kamer heeft meerdere keren aandacht gevraagd voor de positie van zeldzame runderrassen in relatie tot het fosfaatrechtenstelsel.


Opeens waren ze in het nieuws: de oude runderrassen. Het aangescherpte fosfaatbelei waarover de melkveehouderij en de overheid het .

In de afgelopen maanden heeft de fosfaatproblematiek de wereld van de zeldzame runderrassen in de greep. Het blijkt dat de maatregelen die de overheid . De laatste jaren krijgen ze steeds vaker steun van commer- ciële partijen. Eigenschappen van zeldzame runderrassen zouden in de toekomst van . Verschillende partijen hebben aan Schouten gevraagd om bijzondere runderrassen buiten het fosfaatrechtenstelsel te laten vallen. Er zijn resultaten gevonden.


Een lakenvelder (foto: Pixabay). Minister Carola Schouten werkt aan een .

Deze onderzoeken Teun van de Keuken en Marijn Frank zeldzame runderrassen en het probleem van de fosfaatwetgeving. U kent ze wel: Blaarkoppen, Lakenvelders, Witrikken. Andere koeien dan de zwart-witte melkkoeien. Zeldzame runderrassen in de knel. Staatssecretaris Martijn van Dam gaat onderzoeken of zeldzame runderrassen in de knel komen door de maatregelen om het mestoverschot . Tweede Kamerlid ChristenUnie.


Kunst, cello, boeken en slow food. Zo zouden bepaalde zeldzame runderrassen , die nu vrijwel uitgestorven zijn, na kruising met traditionele rassen ziektebestendige en voor de voedselproductie . De lakenvelder, de Fries-Hollandse koe en de blaarkop: dit zijn zeldzame rundveerassen in Nederland. Nederland dreigt alsnog zijn zeldzame koeien te verliezen als gevolg. We storten onze zeldzame runderrassen in de afgrond als we niet snel . Het behoud van genetische diversiteit van traditionele rundveerassen is nochtans een basis voor het behoud van diversiteit op het platteland. Tholen – Is er dan toch een opening gevonden om de zeldzame en andere runderrassen van Gerben en Carla Engwerda uit het Friese . Wel wordt er gezocht naar mogelijkheden om zeldzame runderrassen voor Nederland te behouden.


Een derde van de melkveehouders met Fries Hollandse-, Fries Roodbonte-, Blaarkop-, Lakenvelder-, Brandrode- en Witrik koeien geeft aan hun zeldzame. Met de nieuwste fosfaatrechtregeling zegt minister Carola Schouten ook de zeldzame runderrassen een dienst te bewijzen, maar die mening . PARAPLUBESTAND ZELDZAME RUNDERRASSEN : KOEIEN WEL FRIES ROODBONT,. MAAR NOG NIET GEREGISTREERD?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts