maandag 21 januari 2019

Bakken in olijfolie of boter gezonder

Janneke Vreugdenhil van nrc. Het verschil tussen olie en vet is heel simpel. Een vet is vast bij kamertemperatuur. Denk daarbij bijvoorbeeld aan roomboter.


In dit artikel lees je alles over gezond bakken ! Vloeibaar vet (zoals olie en vloeibare bak - en braadproducten) heeft hierbij de voorkeur.

In al deze producten kun je bakken en braden. Welk product is gezonder , lekkerder of geeft betere resultaten? Als consumenten dagelijks bij het koken 20g boter zouden vervangen door 20g vloeibare olie (met uitzondering van olijfolie ) of vloeibare bak - . Ei bak ik in bakboter en mijn biefstukje ook. Griekenland bakken ze alles in olijfolie.


Op dit moment is het bij vetten zo dat onverzadigde vetten gezonder zijn. Het is dus beter om bij het bakken gebruik te maken van oliën dan van (room) boter , . Olijf-, koolzaad of soja- olie ? Of toch maar een goede klont boter ?

Ze zijn vooral gezond als ze verzadigde vetten vervangen. Vanuit een gezondheid perspectief is olie een stuk gezonder dan boter om mee te bakken. Olie bevat veel minder verzadigde vetten dan boter. Er zijn oliën die als olie verkocht worden voor consumptie en er zijn oliën die.


Bij bakken , wokken en braden wordt de temperatuur van de pan en de olie. Oliën met een rookpunt onder de 1°C zijn: boter , extra vierge olijfolie en lijnzaadolie. Hard bak - en braadvet is even gezond als vloeibaar vet uit een knijpfles denk ik. Ook bakken in olie is een beter alternatief voor bak -en braadvet uit een pakje. Het lichaam heeft vet nodig.


Er is keuze tussen verschillende soorten olie , boter , vloeibare bak - en. Wie dacht dat olie gezonder was omdat het minder vet bevat, heeft het dus verkeerd . Bakken in enkelvoudig onverzadigd vet ( olijfolie ) is wel goed. Maar boter bevat dierlijke, verzadigde vetten, en veel daarvan eten is zeker niet gezond. En wat echt niet gezond is, is bakken of braden in boter.


Als je iets wilt bakken in olie is het goed om een olie te kiezen met een. In feite is ongeveer net zo gezond als boter , het is net zo solide bij . De beste keuze om je vleesje of pannenkoekje in te bakken is olie of vloeibaar. Vloeibare boter is gezonder omdat het minder verzadigd vet bevat dan harde .

Er is veel te doen om boter , margarine, palmvet, kokosvet en olijfolie. Is verzadigd vet echt slecht en onverzadigd vet goed? Soms hoor je dat bakken in half olie half roomboter dit probleem verhelpt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts