woensdag 20 maart 2019

Rund rassen

Van het rund zijn er diverse rassen bekend. Van veel rassen zijn er meerdere kleurslagen. Een vrouwelijk rund wordt een koe genoem het mannelijke rund een stier. Sommige zijn oude rassen , waarvan nog maar weinig exemplaren bestaan.


Het Lakenvelder rund , de Witrik, het Fries Roodbont vee en het Brandrode . Het brandrode rund is familie van het MRIJ ras en vooral geschikt als.

Nederlands ras wat bekent staat een hoog eiwitgehalte in de melk en lange levensduur. Momenteel zijn er verschillende rassen waarmee gefokt en gemest wordt en waar. Dit hoornloze rund is van origine uit de regio Aberdeen in . Hieronder ga ik verschillende rassen kort benoemen met hun.


Het rund is groot gebouw en heeft een witte vacht met blauwachtige vlekken. Hier vindt u een overzicht van de vleesrassen van Nederland met runderen ,. Veel rassen zijn echte oud Hollandse rassen die alleen in bepaalde streken van. Deze drie rassen werden tot het dubbeldoel- of melk-vleestype gereken dat wil .

Het Belgisch rood rund , of het West-Vlaams rood ras , heeft een lange geschiedenis. Het ras raakte verspreid over de hele provincie West- Vlaanderen. Later werden deze twee roodbonte populaties samengevoegd tot het Roodbont ras van België. Het Roodbont ras van België heeft door zijn geschiedenis vele . In het EURECA-project zijn zestien rassen uit negen landen in detail onder de loep. Het MRIJ rund is een roodbont dubbeldoel ras , van oorsprong uit het . Er zijn inderdaad verschillende rassen van runderen die gebruikt worden voor de kweek van rundsvlees.


Ons Belgisch witblauw rund is een . Het ras wordt gehouden om zijn vlees en het dier staat ook bekend als. Een hoornloos, zwart rund welke als grote grazer in natuurgebieden . Runderen worden gehouden voor hun melk, vlees en huid. De rassen herken je aan lichaamsbouw, de kleur en het soort vacht. Behalve de oorspronkelijke wilde runderen , die zich in de bosschen bevonden, zullen er afgedwaalde en ontvlugte tamme runderen weder verwilderd zijn . Het verschil er door veroorzaakt met het gewone rund is groot genoeg, om hem voor iets meer, dan voor eene variëteit of ras er van te houden.


Marleen Felius geeft in dit boek in tekst en beeld een zo compleet mogelijke inventarisatie van ruim 7OO rundvee- rassen van de wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts